Calvo, prémiová značka na trhu s tuňáky v konzervě, nabízí perfektní způsob, jak připravit lehké a zároveň zdravé jídlo ideální pro nadcházející letní období. Jednoduché recepty chutných salátů jsou hotové během chvilky a potěší nejen ty, kteří se rozhodli zhubnout do plavek. Nutriční vyváženost pokrmů ocení milovníci sportu, zdravého stravování i kuchaři ve své letní kuchyni.
S nadcházejícím slunečným obdobím je vaření mnohem zábavnější, protože na zahrádkách začínají růst nejrůznější bylinky a dozrává zelenina. Tedy ingredience, které se skvěle hodí k tuňáku Calvo. Chutné saláty potěší jak vaše oči, tak váš žaludek a v neposlední řadě i celý organismus. Pochutnejte si například na barevném salátu, anebo se nechte unést rozmanitou chutí zeleninového salátu s pistáciemi. Doplňte vitamíny, minerály a potřebné omega-3 mastné kyseliny a buďte v létě fit.
Salátová filharmonie
Ingredience
- 1 filé z Calvo tuňáka ve vlastní šťávě ve skle
- 3 hlávky různých druhů salátu – např. hlávkový, lollo rosso a římský
- 1 menší mladá cuketa
- 1 červená cibule
- 3 vejce
- 2 krajíce celozrnného nebo jiného chleba
Postup
Salátovou oázu připravíte během pár minut. Ze všech tří hlávek salátů odstraňte starší tuhé listy, zbytek rozdělte, dobře omyjte, natrhejte na kousky a nechte osušit. Opracovat je potřeba i cuketu, oloupejte, nakrájejte na kostičky, osolte a nechte uležet, poté ji na olivovém oleji do zlatova opečte. V oleji po cuketě rovnou opečte na kostičky nakrájený chléb. Natrhané saláty s cibulí nakrájenou na kolečka nasypte do mísy a zalijte klasickou zálivkou z našlehaného oleje s vinným octem, cukrem, solí a pepřem. Téměř hotový salát posypte cuketovými škvarečky a opečenými krutony, obložte okapaným tuňákem a zastřeným vejcem.
Barevný salát s tuňákem
Ingredience
- 1 filé z Calvo tuňáka ve vlastní šťávě ve skle
- 500 g rukoly
- 150 g kozího sýra
- avokádo
- černý rybíz – asi 100 g
Postup
Rybíz omyjte, rozmixujte nebo propasírujte – tím se zbavíte slupek a semínek. Ke šťávě z rybízu přidejte vinný nebo balsamikový ocet, olej, sůl a pepř a podle chuti i cukr. Omyjte a osušte i rukolu, avokádo oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu i avokádo smíchejte, zalijte zálivkou z rybízu a přidejte kozí sýr a kousky tuňáka. Nechte si chutnat.
Středomořský salát s tuňákem
Ingredience
- 1 filé z Calvo tuňáka v olivovém oleji ve skle
- 100 g sýru feta
- 3 až 4 rajčata
- 1 okurka
- černé olivy
- čerstvé oregano
- extra panenský olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
Tento salát je rychle hotový a přitom skvěle chutná. Do mísy nasypte nakrájená rajčata, okurku a sýr feta a promíchejte. Následně přidejte čerstvé oregano a černé olivy. Nakonec poklaďte filé z Calvo tuňáka. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
Zeleninový salát s tuňákem posázený pistáciemi
Ingredience
- 3×80 g Calvo tuňáka v olivovém oleji
- 1 brokolice
- 4 výhonky zeleného chřestu
- 4 mrkve
- 100 g pistácií
- sůl
- olivový olej
Postup
Vůbec to nebude složité. Očistěte brokolici, zbavte ji stonků a ponechte jen hlavičky, podobně zpracujte i chřest – například pomocí škrabky na brambory – oloupejte ho zhruba do třetiny výhonku (pazochu). Oloupanou mrkev podélně nakrájejte na tenké proužky. Všechny tři ingredience vhoďte do vařící osolené vody a vařte 6 minut, zalijte studenou vodou a poté sceďte. Následně můžete zeleninu vložit do mísy a promíchat s okapaným tuňákem a celé zakapat olivovým olejem. Nakonec posypte nadrcenými pistáciemi.
Saláty s tuňákem je vhodné do jídelníčku zařadit, nejen proto, že představují lehké jídlo, díky němuž se budete cítit skvěle, ale především proto, že jsou zdravé. Tuňák patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem omega-3 mastných kyselin. Ty mají blahodárné účinky na kardiovaskulární systém, snižování nevhodného cholesterolu, snižování tlaku v arteriích a celkově pozitivně ovlivňují mozkovou činnost. Tuňák v kombinaci s čerstvou zeleninou představuje plnohodnotný pokrm, jehož protřednictvím se vašemu tělu dostane vyvážený poměr bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů. Více receptů najdete na facebookových stránkách Calvo.