reklama

Jezte zdravě, rychle a přitom výživně a chutně!

reklama

Zastavili jsme se v Salaterii UGO v Nákupní Galerii Myslbek a popovídali si s paní Alenou Procházkovou o tom, jak se dá jíst současně rychle, zdravě, výživně a chutně. Prozradila nám mimo jiné, jaké jsou nejnovější trendy ve zdravé výživě, nebo co si zákazníci v Myslbeku dávají nejraději.

Jaké jsou aktuální trendy zdravé výživy v rychlém stravování?
Hlavní trend je právě to, že se zákazníci i v rychlém stravování chtějí najíst zdravě a kvalitně. Dlouho platilo, že co je rychlé, musí být smažené nebo obecně těžké. Dnes už zákazníci vyhledávají nabídky rychlého občerstvení a obědů, které je nejen obyčejně zasytí, ale také jim dodá energii a nemusejí mít černé svědomí, že „hřeší“. Zkrátka chtějí jíst zdravé jídlo z kvalitních surovin už nejen doma, ale prostě kdekoliv a kdykoliv.

Jak lze jíst zdravě, když má člověk málo času?
Nabídka zdravých potravin se neustále rozšiřuje, a to jak v obchodech, tak právě v restauracích, bistrech, v rychlém občerstvení. Zdaleka neznamená, že když chcete jíst zdravě, musíte dlouho plánovat, nosit si krabičky a vyhýbat se třeba poledním nabídkám. Dnes už opravdu stačí vědět, kam třeba na oběd nebo pro svačinu zajít, obzvlášť ve velkých městech.

Co byste řekla člověku, který tvrdí, že „salátem se prostě nezasytí“?
Tak to si vybral špatný salát. Salát, který je vyvážený, obsahuje nejen zeleninu, ale i sytou bílkovinu a tuky v podobě masa, dostatek sýra a případně si k němu navíc dáte pečivo, by měl běžně pracujícího člověka v pohodě nasytit. Samozřejmě vám nebude ležet v žaludku až do večera, hlad nebo chuť se dostaví rychleji než po svíčkové se šesti, ale to vyřeší jednoduše malá svačina. Součást zdravého stravování je přece i to, že jíte častěji menší dávky.

Ale pro obzvlášť hladové – běžná porce luštěninového salátu vás v pohodě zasytí na celé odpoledne, navíc dodá mnoho bílkovin a vlákniny, které tak nutně potřebujeme. Navíc mají luštěninové saláty ještě jednu nespornou výhodu – můžete si je vzít kdykoliv a kamkoliv, protože transportem na chuti a kvalitě neztrácejí. Jsou to tedy skvělé vyvážené obědy s sebou.

Jaké používáte zajímavé a netradiční ingredience?
V aktuálním menu jsou u nás novinkou teplá jídla, která jsou nabitá netradičními surovinami. První teplé jídlo kombinuje rýži s grilovanou zeleninou a arašídovou omáčkou, která v chuti neskrývá inspiraci Thajskem a jeho skvělou kuchyní. Druhý teplý salát pak v sobě má bílkovinu v podobě superzdravé obiloviny quinoy. A jak v nápojích, tak v salátech používáme na podzim v našich končinách méně známý a dostupný kadeřávek a zákazníci mají hodně rádi dýni. Letos ji kromě salátů máme i v drinku s pomerančem, mangem a jablkem. Zimní sezónu zatím ladíme, ale ani ta nebude chudá na zajímavé suroviny, především pak na exotické ovoce.

Jakým způsobem svou nabídku přizpůsobujete aktuální sezóně? – Kladete důraz také na to, aby zákazníci dostávali nejen čerstvé jídlo, ale také všechny živiny, které tělo v dané sezóně nejvíce potřebuje?
Určitě. Nabídku maximálně přizpůsobujeme sezóně – v létě vybíráme lehčí a osvěžující kombinace salátů a drinků, v zimě naopak zákazníky chceme zahřát a zasytit teplými a hutnějšími koktejly, do drinků používáme i zázvor, med, citrusy, které přirozeně v období nachlazení lidé vyhledávají, a další. Používáme ale i přírodní léky, jako je med nebo zázvor, vloni jsme měli v drinku třeba křen, který je méně známý než zázvor, ale má stejně blahodárné účinky.

Co si u vás kupují zákazníci v Myslbeku nejčastěji a mění se to nějak v čase, třeba podle ročních období?
Rozhodně se to mění podle ročních období a Myslbek v tom není výjimka. Vždy jsou u nás neoblíbenější drinky i saláty ze sezónní nabídky, v létě zákazníci obecně vyhledávají spíše lehké a osvěžující drinky z jahod, melounů apod., v zimě pak fungují spíše citrusové kombinace nebo syté, “svačinkové” drinky s banánem, ananasem nebo mangem. U salátů také v zimě vítězí ty sytější kombinace.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama