reklama

Beata Hlavenková vydává vánoční album Bethlehem

reklama

Klavíristka a skladatelka Beata Hlavenková je na české hudební scéně známá jednak jako dlouholetá spoluhráčka Lenky Dusilové z projektů Baromantika a Eternal Seekers a spoluautorka množství jejích písní, ale též z vlastních úspěšných projektů a nahrávek a ze spolupráce s řadou umělců, jako jsou Iva Bittová, Justin Lavash, Dorota Barová, Jaromír Honzák, Anders Aarum, Ingrid Jensen, Rich Perry, David Koller nebo Vladivojna la Chia. V poslední době se též intenzivně věnuje divadelní a filmové hudbě.

Novým albem BETHLEHEM navazuje Beata Hlavenková na své výborně hodnocené album THEODOROS, oceněné v roce 2013 cenou „Anděl“ za jazzové album roku. Předkládá zde bohatou kolekci lidových vánočních koled české, anglické, francouzské i polské provenience, upravených, nebo spíše re-komponovaných do nové, moderní podoby a doplněných o čtyři vlastní drobné skladby.

Skladby jako „Chtíc, aby spal“, „Narodil se Kristus pán“, „Adeste fideles“, „Stille Nacht heilige Nacht“, „Pásli ovce Valaši“, „Oh Come, Oh Come Emmanuel“, „Joy to the World“, „What Child Is This“ nebo „The First Noel“ sice patří ve své většině mezi notoricky známé koledy, úprava Beaty Hlavenkové však přináší zcela nový pohled na jejich melodie i harmonické postupy.

Jakkoli jsou skladby v jejím provedení stále podvědomě nositelem staleté vánoční lidové tradice, působí zároveň velmi současně. Na albu BETHLEHEM zní jen autorčin klavír, většinou sólově, někde vrstvený ve vícehlasech. Nadžánrový autorský rukopis Beaty Hlavenkové je nezaměnitelný, citlivá a soustředěná interpretace jasně rozpoznatelná.

Koledy mě provázely od dětství. Mám s nimi spojenou radost, pokoj, rodinu – momenty, které chci zažívat znovu a předávat je dál. Koledy jsem si přetvořila tak, jak mi to hudebně vyhovuje a jak je mi to blízké. Ráda odívám melodie do jiných harmonických hávů a souvislostí. Baví mě, když je vše lehce skryté a záhadné. Když i ty koledy, přes radost poselství, jsou tak trochu melancholické a ne až tak rozjuchané. Mé pojímání veselosti v sobě vždy nese kus jakési lehké tíhy.“, říká o projektu sama autorka.

BETHLEHEM je jejím čtvrtým sólovým albem po předchozích albech JOY FOR JOEL (2009), THEODOROS (2013) a SCINTILLA (2015), nepočítáme-li úspěšný projekt pohádek s písničkami PIŠLICKÉ PŘÍBĚHY (2015), který je pravidelně živě uváděn v pražském Divadle Minor. Všechna její alba byla vydána u Animal Music.

Album BETHLEHEM bylo nahráno s mistrem zvuku Ondřejem Urbanem ve Studiu HAMU v Praze, mix provedl Patrick Karpentski a mastering Tony Cousins v londýnském studiu Metropolis. Obal je dílem grafičky Zuzany Lednické ze Studia Najbrt a výtvarníka a ilustrátora Milana Starého. Album vychází v rámci

Edice Animal Music 2017 podpořené grantem hlavního města Prahy a jeho digitálním  distributorem je SUPRAPHON.

V novém e-shopu Animal Music na stránkách www.animalmusic.cz je album k dispozici jak v podobě CD, tak digitálně v nezkomprimované hi-res podobě (WAV) i tradičně v MP3.

Křest alba BETHLEHEM proběhne dne 13.12.2017 v pražském klubu Atrium na Žižkově, hostem Beaty Hlavenkové bude klavírista Martin Brunner.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama