Nic nepotěší vedrem vyprahlé chuťové pohárky víc, než nějaká ta studená dobrota. A když je k tomu ještě vyrobená z ovoce, třeba z toho, které vyrostlo na vlastní zahradě, je potěšení dvojnásobné. Vyrobit doma zmrzlinu, nanuk, studený dezert, osvěžující ovocné smoothie, koktejl nebo marmeládu není teď díky chytrým domácím spotřebičům značky Concept žádný problém. Pro inspiraci přinášíme rovnou několik svěžích letních receptů. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť.
LO7065-7 Lis na ovoce a zeleninu Home Made Juice (cena 5.999 korun) umí domácí zmrzlinu, nanuk, smoothie i marmeládu a to díky speciálnímu příslušenství. Podle nápovědy v návodu stačí pouze zvolit to správné sítko a vrhnout se na připravené ovoce. Nespornou výhodou tohoto lisu je jeho všestrannost, protože s jedním spotřebičem vykouzlíte celou řadu ovocných překvapení pro celou rodinu a po celý rok.
Skvělý domácí nanuk lze snadno připravit pouhým zmražením šťávy z jednoho nebo několika druhů ovoce. Poslední dobou jde totiž o oblíbený dětský dezert, který je doma stále k dispozici. Ovocnou šťávu stačí jednoduše nalít do připravených nanukových formiček, dát do mrazáku … a je hotovo. Po zatuhnutí můžete půl nebo celý nanuk ještě namočit do čokolády a dobrota je na světě.
To na ovocné zmrzlině si můžete pochutnat hned. Potřebovat na ni budete:
500 g mraženého ovoce podle vlastní chuti (buď jeden, nebo více druhů)
2 až 3 lžíce cukru podle sladkosti ovoce
Zmražené ovoce nejprve promícháme s cukrem a pak už ho jen stačí postupně vkládat do lisu na ovoce a zeleninu. Speciální sítko na přípravu chlazených dezertů vyrobí lahodnou domácí zmrzlinu, kterou je možné hned podávat.
Neodmyslitelně k létu patří také výroba marmelád, jejichž výrobu dokáže lis značně urychlit. Například na tradiční hruškovou marmeládu budete potřebovat:
1, 5 kg hrušek
750 g cukru krupice
Několik lístků máty
20 g kyseliny citrónové
Hrušky nejprve odšťavníme (díky extra velkému otvoru je do lisu můžeme vkládat celé). Získanou šťávu poté nalijeme do kastrolu a přivedeme k varu. Pomalu vmícháme cukr a vaříme asi 5 až 10minut. Na závěr přidáme kyselinu citrónovou a ještě horkou směs lijeme do skleniček. Jako poslední tečku přidáme do každé skleničky pár lístků čerstvé máty.
Pustit se ale můžete i do kulinářského experimentu, a protože si lis hravě poradí i s rybízem, můžete zkusit třeba rumovou marmeládu z červeného rybízu. Potřebovat na ni budete:
1 kg rybízu
800 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 lžíce rumu
Rybíz odšťavníme a šťávu z rybízu v hrnci přivedeme k varu. Zhruba 7 minut ji povaříme, přidáme cukr, rum, vanilkový cukr a vaříme dalších 5 minut. Hotovou marmeládu nalijeme do vyhřátých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a máme hotovo.
A až se po zpracování všeho toho ovocného nadělení budete potřebovat osvěžit, můžete si udělat smoothie. Kromě osvědčených kombinací můžete klidně sáhnout i po receptu s poněkud netradiční kombinací surovin. Na jahodovo-melounové smoothie se špenátem si připravte:
2 šálky špenátu
2 šálky nasekaného melounu
1 šálek plátků broskví
1 šálek jahod
Vše opět stačí dát do lisu, použít sítko na výrobu smoothie a za pár minut už si pochutnávat na osvěžujícím nápoji. Když do něj na závěr přidáte ještě několik kostek ledu, vznikne zdravý letní drink plný čerstvých vitamínů.
Dokonalé smoothie, třeba podle uvedeného receptu, koktejl nebo ledovou tříšť zvládne udělat také menší pomocník od značky Concept. Vybrat si můžete některou ze 7 barvených verzí Smoothie makeru Active– modely s jednou mixovací nádobkou za 799 korun mají označení SM3381-4, modely se třemi mixovacími nádobkami stojí 1.299 korun a označeny jsou jako SM3380 a SM3385-7.
Přednastavený program na výrobu domácí zmrzlinymá také užitečný Fresh&Nutri smoothie mixér SM3050. Kromě ní samozřejmě rád pomůže i sledovou tříští, koktejlem, smoothie nebo sekáním ledu.Jeho cena je 4.999 korun.