reklama

Gabriela Koukalová svojí zpovědí pomáhá jednotlivcům s podobnými problémy

reklama

Nejlepší česká biatlonistka všech dob Gabriela Koukalovávydala v dubnu autobiografickou knihu s názvem JINÁ, ve které poprvé otevřeně promluvila o vlastních psychických problémech, které vyústily ve mnohaleté potýkání s poruchami příjmu potravy. To vše probíhalo v době, kdy na sportovním poli sklízela úspěchy největší z největších, a ve chvíli, kdy ji celá republika opěvovala a zbožňovala.

Nyní, dva měsíce od vydání knihy, se Gabriela rozhodla otevřeně podpořit dvě instituce, které pomáhají podobně nemocným lidem – prostřednictvím fondu Gábi, které vzniklo pod Kontem Bariéry, podpořila Centrum Anabell, pomáhající osobám s poruchami příjmu potravy, a projekt Nevypusť duši, jenž se zabývá prevencí duševního zdraví. Organizace prozatím Gabriela podpořila finančním příspěvkem 350 tisíc korun, další budou následovat.

Užpřed vydáním knihy Gabriela zmínila, že by si přála, aby motivovala ostatnílidi, kteříse potýkajís podobnou nepřízníosudu, hledajíinspiraci a hlavněcestu ven z klece, kterou poruchy příjmu potravy představují.„Sama na sobějsem postupem času poznala, že zdravotníproblémy i psychickéstavy, se kterými jsem se potýkala, můžou mít velmi vážnénásledky, kdyžse nezačnou řešit včas. Proto jsem napsala knihu s ambicíupozornit na nepřílišpopulárnízdravotníproblémy, kteréřešíspousta dívek a žen, a dodat jim odvahu to začít řešit,“ říkáGabriela Koukalová.

O tom, že tuto misi splnila a hodila záchranné lano mnoha nemocným dívkám, ženám, ale i mužům, svědčí stovky děkovných dopisů a e-mailů, které Gábina od vydání knihy obdržela.  „Až v tuto chvíli jsem si díky vaší knížce dokázala všechno srovnat dohromady a racionálně si vysvětlit, co je doopravdy za mými aktuálními špatnými psychickými stavy. Dala jste mi impuls k tomu to změnit,“ napsala například čtenářka z Olomouce.

Jiná slečna, dlouhodobě trpící poruchami příjmu potravy, v osobní korespondenci uvedla: „Chci vyjádřit svůj obdiv, že jste se nebála veřejně přiznat k poruchám příjmu potravy, nehledě na to, že jste veřejně známá osobnost. Tím, že jste veřejně řekla, že trpíte bulimií, jste povzbudila slečny, které se potýkají s poruchami příjmu potravy, protože  nemají pocit, že jsou v tom samy.“

Podporu a poděkování ale Gabriele vyjadřují také odborníci: „Je mi velmi líto, jak se některá část veřejnosti staví k problémům, které (v knize) popisujete a je to pro mě jen další ukázkou toho, jak současná společnost stále nerozumí problematice poruch příjmu potravy. Nerozumím vůbec vrcholovému sportování, ale rozumímporuchám příjmu potravy, a to nejen jako odborník, ale takéjako člověk s osobním prožitkem; a vím, že vše, o čem jsem zatím měla možnost slyšet či si krátce o Vás či od Vás i přečíst, je opravdu možné,“napsala Gabriele ředitelka Centra Anabell Jana Sladká.

PrávěCentru Anabell poputovala jedna z prvních finančních podpor z fondu Gábi, a to konkrétněna projekt Nutriční poradenství, kterénabízív jednotlivýchKontaktních centrech Anabell poradenstvílidem s poruchami příjmu potravy podle jejich individuálních potřeb, a to registrovanými nutričními terapeutkami
a absolventkami vysokoškolského studia daného oboru.

Vedle Centra Anabell podpořila Gabriela Koukalovápřes svékonto takénovýprojekt v rámci kampaně Nevypusť duši. Připravovanásérie padesáti workshopůpro studenty středních škol po celérepublice umožnídalšíosvětu a prevenci duševních chorob skupinám osob, kteréjsou k psychickým nemocem nejnáchylnější.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama