reklama

Po čtyřech letech znovuotevírá státní zámek Hořovice návštěvnický okruh

reklama

Národní památkový ústav zahajuje na státním zámku Hořovice provoz návštěvnického okruhu, který byl před čtyřmi roky uzavřen z důvodu rekonstrukčních oprav. Rozšířená trasa doplněná o nové instalace a dobové předměty představuje stavebníky zámku a nejvýznamnější majitele. Pro návštěvníky bude nová prohlídková trasa zpřístupněna od začátku prázdnin – od 1. července. 

Obnova střechy zámku, která omezila provoz na čtyři roky a prakticky dovolovala zpřístupnit jen třetinu expozic, skončila v prosinci 2017. Nová návštěvnická trasa je koncipována chronologicky jako vývojová expozice připomínající ve třech místnostech stavebníky zámku pány z Vrbna a ve zbývající části nejvýznamnější majitele knížecí rod pánů z Hanau.

Rozšířený prohlídkový okruh představí v apartmánech knížete a kněžny osobní předměty reprezentativní povahy, dobové vybavení, portréty majitelů nebo rozsáhlý soubor portrétních fotografií knížecí rodiny. Současně připomene i stavebníky zámku – slezský rod pánů z Vrbna a Bruntálu. Prohlídka končí v hlavním sále zámku. Na novou trasu navazuje stávající interiérová instalace bytu posledních šlechtických majitelů z let 1921–1945 s místnostmi služebnictva.

 „Mám radost, že v Hořovicích otevíráme po čtyřech letech obnovy zámku novou prohlídkovou trasu. Naším cílem je nejen chránit kulturní dědictví budoucím generacím, ale i přibližovat návštěvníkům nové poznatky a informace o stavitelích zámku a jejich majitelích“uvedla Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama