reklama

Zřítilo se letadlo, nemocnice ošetřila 15 zraněných. Naštěstí jen cvičně

reklama

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově se v úterý 25. září zúčastnila taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému. Připravila se tak na mimořádnou událost, která se „naostro“ nestala v regionu více než třicet let. Prověřila tak svůj traumatologický plán. Figuranti simulovali pád letadla v Nesvačilech.

Sestra benešovské nemocnice na kontaktním místě, kterým je oddělení ARO, přijala ve středu v 10 hodin a 10 minut tísňovou výzvu záchranné služby. Na letišti Bystřice se při leteckém dni zřítilo letadlo přímo do diváků. „Jste schopni přijmout větší počet zraněných?“ dotazoval se záchranář. Přesný počet zatím nevěděl.

„Nemocnice totiž dostane zprávu ve dvou vlnách. Kontaktní místo na oddělení ARO, které má službu čtyřiadvacet hodin denně, přijme nejprve první výzvu, která je neurčitá, jen se dozví, že se něco děje. Druhá informace je upřesňující, kdy už ví, kolik je zraněných,“ vysvětluje krizová manažerka nemocnice Alena Chaloupková.

Rozdělení pacientů podle zranění, tedy takzvanou triáž, udělají na místě jako první hasiči. Pak si pacienty přebírá záchranná služba. Záchranáři určí, kdo je vážně, středně či lehce zraněný a označí ho červenou či zelenou páskou. Kdo má například polytrauma či vážné zranění hlavy, pro toho vyšlou vrtulník, který ho dopraví do příslušné pražské nemocnice. Pokud je zraněných velké množství, přijedou na pomoc členové Českého červeného kříže.

Po druhé, upřesňující výzvě se v benešovské nemocnici aktivoval traumatologický plán a lékaři se začali připravovat na příjem patnácti zraněných. V označených vestách se shromáždili v přízemí pavilonu chirurgie a čekali na sanitky se zraněnými. Operátor záchranné služby předával na kontaktní místo informace o pacientech, kteří budou dovezeni k ošetření do Benešova. Podle počtu a druhu jejich zranění byl zásahový tým v nemocnici složený z lékařů se specializací na chirurgii či otorinolaryngologii.

„Vedoucí zásahového týmu musí být vždy chirurg s atestací. Ten podle druhu zranění svolal tým, který k ošetření potřebuje. Povolal si zástupce z ORL, kteří jsou připraveni na menší úrazy, ale i lékaře z interny, protože máme hlášení, že jeden z lidí je těžce zadýchaný,“ vysvětluje Chaloupková. Navíc pomáhaly i zdravotní sestry, které musí vše zdokumentovat, zapsat a pak zkontrolovat, aby se některý z pacientů neztratil.

První sanita dorazila po 11. hodině, druhý vůz za další půlhodinu. Každý pacient přijížděl do nemocnice s identifikačním náramkem na ruce a s třídící kartou. Jejich identifikaci zkontrolovali už na místě policisté. Zraněné přivážela záchranná služba spolu s DZS Falck Emergenci, a.s. Lékařům podali informace o stavu zraněného. „Kde vás to bolí?“ ptal se přímo pacienta vedoucí týmu. „Hrozně hrudník, byla jsem pod kolem letadla,“ odpověděla pacientka – figurantka. Lékař je pak třídil buď na operační sál, nebo k lehkému ošetření. Posledního pacienta přijali ve 12.20 hodin.

Cílem cvičení bylo nejen si ověřit traumatologický plán nemocnice a činnost kontaktního místa, ale dostat také do podvědomí zdravotnickému personálu, jak by reagoval, kdyby tato situace nastala v reálu. K žádnému velkému pochybení během cvičení nedošlo.

Nemocnice pořádá cvičení zaměřené na různé situace každý rok. „Jsme nemocnicí Středočeského kraje, a tak se řídíme podle jeho metodiky. V poslední době jsme měli cvičení mnoho. Například loni jsme nacvičovali potopení parníku na Slapech, předtím požár, začátkem září to byl blackout, tedy narušení dodávek energie. Každoročně nacvičujeme i evakuaci. Vždy najdeme zajímavé téma, například v květnu, kdy se otevírala nová interní jednotka intenzivní péče, jsme si vyzkoušeli evakuovat do náhradních prostor interního pacienta,“ doplnila Chaloupková.

Středečního cvičení se zúčastnili základní složky IZS HZS SČK – územní odbor Benešov, jednotky SDH Bystřice, Neveklov, Olbramovice, ZZS SČK, KŘP SČK, Územní odbor Benešov. Ostatní složky IZS Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., MP Benešov, MP Bystřice, ÚZPLN. Orgány veřejné správy starosta města Bystřice.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama