reklama

Veganství jako novoroční předsevzetí?

reklama

Makronky, čokoládová pěna, briošky, croissanty, glazované dorty, crème caramel… bez vajec, másla, mléka či smetany? Jde to! Neodolatelné důkazy nabízí novinka Moderní veganské dezerty, která je v záplavě kuchařek na českém trhu jedinečným úkazem. Petra Stahlová, průkopnice veganské cukrařiny u nás, po měsících hledání alternativních surovin a zkoušení inovativních cukrářských postupů dokázala zdánlivě nemožné.

Na základě tradičních francouzských receptur vytvořila dezerty čistě rostlinného původu– zdravější, svěžejší a chuťově mnohdy zajímavější než originální verze. Výsledkem je celkem 75 skvělých receptů, které na240 stránkáchsvé první kuchařkypřehledně rozdělila do sedmi kapitol: Pečení,Tartaletky,Dezerty,Servírované dezerty, Zmrzliny,Pralinky aDrobnosti. Unikátní kuchařka Moderní veganské dezerty je v prodejiv e-shopu na http://eshop.petra-stahlova.cz/

„Nikdy v životě jsem nezažila tak naplňující pocit, jako když nyní lidé ochutnávají mé dezerty a nechtějí věřit tomu, že jsou veganské. Poprvé mám pocit, že má moje práce opravdu smysl,“ s radostí konstatuje Petra Stahlová. Kuchařka Moderní veganské dezertyzaručeně nadchne nejen vegany, ale všechny milovníky sladkých dobrot, obzvláště pokud chtějí mlsat bez alergenů, jako jsou mléko či vejce, nebo dietnějis nižší kalorickou hodnotou. Kniha vedle receptů a výpravných obrázkůnabízí také mnoho užitečných informacío potřebném kuchyňském vybavení, o klasických i alternativních cukrářských surovinách, včetně rozsáhlého textu na téma „čokoláda a práce s ní“.

„Každá kapitola obsahuje jak recepty pro začínající cukráře, tak i pro ty pokročilejší. Pokud tedy s cukrařinou teprve začínáte, není třeba se vůbec bát – soustřeďte se nejprve na recepty snadnější a postupně se získanými novými znalostmi se přesuňte k těm o něco složitějším,“vzkazuje Petra Stahlová. Své cukrářské umění sdílí na stránkách kuchařky a také v kurzech cukrářské školy, kterou provozuje v Kladně. Maximální počet účastníků jednotlivých kurzů je 6, což zaručuje individuální přístupjak vůči absolutním začátečníkům, tak i těm více pokročilým.

Životní příběh autorky kuchařkyModerní veganské dezerty je stejně pozoruhodný jako její kniha. Petra Stahlová ve31 letech opustila léta budovanou kariéru v managementuv rodinné firmě a rozhodla se naplno věnovat cukrařině. Ve Francii ve škole legendárního Alaina Ducasse vystudovala kombinovaný program pekařiny a cukrařiny, pokrátké stáži ve Velké Británii se vrátila domů a otevřela si malou zakázkovou cukrárnu, ze které se však díky zájmu klientů velmi rychle stala cukrářská škola. V té době žila ve víře, že na klasické recepty se nesahá a na nějaké inovace v nich není žádný prostor. Zásadní životní změnu Petře přinesl kurz u JordihoBordase v Barceloně.

Tehdy poprvé viděla, že tradiční receptury a postupy nejsou dogma a v kurzech ve své cukrářské škole následně začala zaměňovat vajíčka za pektin a ukazovat studentům, jak dělat lahodné krémy s úžasnou konzistencí bez nutnosti přidání másla.Definitivní rozhodnutí vyrábět dezertykompletně vegansky, tedy snulovým využitím živočišných produktů,padlo po přednášce australského aktivisty Jamese Aspeyho.

Jednoho krásného zimního večera jsem totiž na stará kolena zjistila, jak temná realita se skrývá za současným živočišným průmyslem. Já, člověk, který většinu života nejí maso, protože miluje zvířata, jsem netušila, že svojí poptávkou po mléku působím kravám nemalé utrpení,“vzpomíná v úvodu své knihy Petra Stahlová.Následovalo mnoho měsíců intenzivního testování, na jehož konci je zcelanový přístup k cukrářskému řemeslua mnohem zajímavější, zdravější a chutnější dezerty.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama