Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!
Tip na lehkou večeři: Míchaný salát s baby špenátem
Ingredience:
- salát
- bílá paprika
- listy baby špenátu
- kolečka pórku
- kousek zelené okurky
- cottage cheese
Postup:
Vše jednoduše smíchejte a zdravá, lehká a zároveň sytá večeře je na světě!
Zdravý oběd pro mlsaly: Tvarohové knedlíky s jahodami a šlehačkou
Ingredience:
- vanička tučného tvarohu (250 g)
- 1 vejce (55 g)
- 3 lžíce smetany ke šlehání (30 g)
- 5 lžic kokosové mouky (100 g)
- 1 lžíce psylia (10 g)
- špetka soli
- dochutit dle libosti (vanilkový extrakt/skořice/citronová šťáva a kůra)
- 8-10 zralých jahod
- navrch: zbytek smetany, další jahody, skořice
Postup:
Tvaroh, vejce a smetanu spolu vyšlehejte. Psylium umelte na prach a smíchejte se suchými ingrediencemi. Vše pak spojte do hladkého těsta a lehce rukou propracujte. Z kousků těsta v dlani tvořte placičky a balte dovnitř jahody. Švy opravdu dobře zaštipujte prsty a trhlinky, pokud se vám nějaké objeví, zahlaďte namokřeným prstem, ať se vám při vaření knedlíky nerozpadávají. Dejte vařit vodu, lehce ji osolte. Do silně bublající, vroucí vody pak vhazujte knedlíčky a vařte asi 3 minuty. Když všechny vyplavou, budou hotové. Servírujte např. s rozmačkanými jahodami, šlehačkou a skořicí.
Oběd či večeře bez výčitek: Zapečená brokolice se zeleninou a vajíčkem
Ingredience:
- 500 g mražené zeleninové směsi
- 300 g brokolice
- 5 ks vejce
- 150 ml mléka
- 5 stonků petrželky
- 5 stonků kopru
- sůl
- pepř
- 1 ks papriky (zelená, červená nebo žlutá)
Postup:
Brokolici omyjeme a nakrájíme na růžičky. Cca 5 minut vaříme v osolené vodě. Po 5 minutách ji vyjmeme a ihned vložíme do ledové vody, aby si zachovala krásnou zelenou barvu. Vajíčka utřeme s mlékem, přidáme rozmrazenou zeleninovou směs (mrkev, hrášek, kukuřice, zelené fazolky…), nakrájenou papriku, petrželku, kopr a promícháme. Ochutíme pepřem a solí. Směs navrstvíme do zapékací mísy, poklademe brokolicí a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 170 stupňů cca 50 minut.
Výtečná snídaně: Jahodovo-kokosový dezert
Ingredience (na 2 porce):
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 1 bílý řecký jogurt (malý kelímek)
- 5–8 ks rozmrazených jahod
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- na ozdobu: kešu, jahody, strouhaný kokos, 70% čokoláda
Postup:
Všechny ingredience smíchejte (tvaroh, jogurt, kokos, jahody), rozmixujte, ozdobte a máte hotovo!
Netradiční oběd či snídaně: Vafle naslano z cukety!
Ingredience:
- 2 šálky nastrouhané cukety
- 1 ks cibule
- nastrouhaná mozzarela (125 g)
- strouhaný parmazán (50 g)
- 2 ks vejce
- 1 stroužek česneku
- hrst čerstvé nasekané bazalky
- mleté černé koření
- sůl
Postup:
Cuketu a cibuli nahrubo nastrouhejte, lehce osolte, uložte např. na utěrku, aby cuketa pustila přebytečnou vodu a nechte cca 10 minut odpočívat. Po 10 minutách cibuli s cuketou vyždímejte v utěrce a přendejte do misky. Do této směsi přidejte další suroviny. Rozehřejte vaflovač, zlehka ho potřete olivovým olejem, přidejte trochu směsi a tvořte vafle.