Každý ji máme doma, ale umíme ji správně využít? Řeč je samozřejmě o lednici, díky které nemusíme každý den kupovat nové čerstvé potraviny, ale můžeme jejich životnost snadno prodloužit uskladněním ve chladu. A přestože skladování potravin není žádná věda, existují jasná pravidla, kam jaké potraviny do lednice ukládat, abychom zaručili, že nám déle vydrží čerstvé. Připomeňte si, kam co patří a vyhněte se zbytečně okoralým potravinám.
Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení – ovoce a zelenina. Před ukládáním je nemyjte a radši s tím počkejte, až je budete potřebovat. Do lednice můžete dávat jablka, hrušky, hroznové víno nebo různé ovoce jako jsou jahody, borůvky a malin. Ze zeleniny do ledničky ukládejte listovou a košťálovou zeleninu, včetně například ředkviček.
„Do lednice ale nedávejte cibuli, česnek a brambory. Všechny se hodí spíše do spíže nebo sklepa. Rajčata, lilek, papriku, okurku nebo zázvor také raději uchovávejte v pokojové teplotě. Co se týče ovoce, pak do lednice nedávejte citrusy, melouny, banány, ale ani mango či ananas,“ řekl Josef Baxant, manažer kontroly kvality Tesco.
Nad ovoce a zeleninu patří rychle kazící se potraviny a hodí se sem syrové maso, ryby nebo drůbež. Takové maso by mělo být vždy uzavřené v obale, i kdyby to měla být plastová krabička.
Nad maso pak už patří jen výrobky připravené k okamžité spotřebě. To mohou být masné výrobky, jako jsou šunky a salámy zabalené v papírovém obale, mléčné výrobky, jako například sýry, tvarohy a jogurty, ale i nedojedené zbytky nebo dortíky. „Pokud má vaše lednice více polic, skladujte masné výrobky, mléčné výrobky a zbytky separátně. Pokud však máte menší lednici, využijte plastových krabiček k oddělení masných a mléčných výrobků. Zabráníte tak nejen kontaminaci chuti a vůní, ale i rychlejšímu kažení,“ vysvětlil Josef Baxant, manažer kontroly kvality Tesco.
Dveře ledničky poskytují další prostor pro skladování, ale zde se už tak často nechybuje díky specifickým rozměrům každého oddělení. „Dolu do přihrádky se dává mléko, džusy, minerálky, pivo nebo víno. Do přihrádek ve středu pak můžete umístit dresinky a dokonce i již otevřené pomazánky nebo máslo. Na úplném vrcholu se pak nachází místo na vejce,“ dodal Josef Baxant, manažer kontroly kvality Tesco.
Chybí vám ve výčtu něco? Je docela možné, že takový výrobek do lednice dávat nemusí a uspoří tak spoustu místa pro potraviny, které chlad skutečně potřebují. Kromě již zmíněných příkladů z ovoce a zeleniny se do lednice nemusí dávat konzervy (masové i zeleninové), zavařeniny a marmelády, med, kečupy, hořčice, paštiky a káva.
Stačí se řídit několika pravidly a uvidíte, že správně uchované potravin vydrží čerstvé a chutné déle. Omezíte množství potravin, které je třeba vyhodit, a pomůžete i své peněžence, neboť nebudete muset tak často chodit na nákupy.