Věděli jste, že jáhly jsou kvalitním zdrojem hořčíku, železa, zinku, draslíku, vitaminů skupiny B a fosforu? Skvěle se hodí k celoroční konzumaci a zejména pak na podzim a v zimě, kdy chrání tělo před depresemi a únavou. Další výhodou je snadná a rychlá příprava, jak na sladko tak i na slano. Vyzkoušejte naše tipy na přípravu této bezlepkové a zdravé suroviny.
Jáhly neboli oloupané proso patří mezi obiloviny. Naši předci si je velmi oblíbili a konzumovali je v podobě příloh, kaší, placek nebo polévek. Avšak dnes se trend zpátky navrací. Tato unikátní potravina je totiž bezlepková, sytá, velmi výživná a lehce stravitelná. Díky skvělému poměru bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů vám jáhly dodají potřebnou energii.
Tip z bistro kavárny Mondieu: Jáhly s malinami a datlemi
„Jáhly se skvěle hodí na přípravu sladkého, ale i slaného pokrmu. Jestli máte rádi sladké snídaně a výživné kaše s ovocem, vyzkoušejte recept na jáhly s malinami a datlemi,“ doporučuje Jozef Schmidt – Executive chef sítě bistro kaváren Mondieu.
Ingredience na 1 porci:
- 100 g jáhel
- 100 ml kokosového mléka
- 40 g javorového sirupu
- 10 g mandlových hoblin
- 60 g čerstvých malin
- 50 g datlí
- 50 g mražených malin
Postup:
Jáhly dvakrát spařte vařící vodou, poté opláchněte studenou. V rendlíku zalijte jáhly 50 ml vody, kokosovým mlékem a vařte 15 minut za stálého míchání. Na závěr dochuťte javorovým sirupem. Mražené maliny rozmixujte s troškou vody zvlášť v misce. Na talíř dejte uvařené jáhly, zalijte malinovým pyré, dozdobte čerstvými malinami, datlemi, a posypejte opečenými mandlovými hoblinami. Tento pokrm je vhodný i pro celiaky a vegany.
Tip šéfkuchaře Mondieu: Jáhly je důležité před přípravou důkladně spařit horkou vodou, abyste odstranili jejich případně nahořklou chuť.