13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite.
Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.
Restaurace McDonald’s jsou po celém světě známé díky svým chutným, zlatavým, křupavým hranolkům bez kazů. Dodavatelé, kteří brambory pěstují a zpracovávají, musí mít přehled o nejmodernějších a nejšetrnějších způsobech výroby.
- V České republice se v McDonald’s ročně prodá na 3 000 000 kg hranolek.
- Brambory z malých farem pro společnost McDonald’s zpracovává nizozemská rodinná firma Farm Frites.
- McDonald’s používá osm vybraných odrůd brambor. Nejznámější z nich je Russet Burbank, která je považována za globální zlatý standard. Následují odrůdy Umatilla, Shepody, Lady Blanca, Innovator, Santana, Zorba a Pentland Dell. V České republice a na Slovensku McDonald‘s používá k výrobě hranolek odrůdy Russet Burbank a Innovator.
- Průměrná brambora na hranolky z „Mekáče“ váží asi 400 gramů, ty největší však mohou mít i hodně přes půl kila – díky tomu jsou hranolky v McDonald’s tak dlouhé.
- Hranolky McDonald´s se servírují ve třech různých baleních, a to velké (130 g), střední (92 g) a malé (65 g). Pokud je má někdo rád nesolené, obsluha mu na požádání připraví speciální várku bez soli.
- Hranolky se smaží ve fritéze ve směsi slunečnicového a řepkového oleje přesně 3 minuty na 168˚C, po usmažení jsou uchovávány 7 minut, aby zákazník vždy dostal prvotřídní kvalitu, jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Hranolky lze jíst samotné nebo s některou z omáček, mezi nejoblíbenější patří v České republice a na Slovensku sladkokyselá omáčka, kečup a majonéza.
Historie hranolek
První hranolky na světě vznikly v Belgii v polovině 18. století. Místní obyvatelé brambory krájeli na malé kousky a smažili spolu s rybami. A hranolky tak byly na světě. Největší vypěstovaná brambora měřila 25 cm a měla průměr více než 70 cm. Nejdelší hranolku na světě usmažil Stephan Tyvaert z Gentu a byla dlouhá neuvěřitelných 9,794 metrů. V Belgii tvoří hranolky spolu s pralinkami hlavní dvojici místních specialit a tam také je dosud jediné muzeum hranolek na světě.