Z aktuálního průzkumu Dáme jídlo, který zpracovala agentura Rondo Data vyplynulo, že nejdůležitějším jídlem dne je pro Čechy oběd, ke kterému si téměř dvě třetiny respondentů nejraději dopřávají českou kuchyni. Na večeři je pak oblíbená především studená kuchyně. Nejčastěji za oběd i večeři utratíme 60 až 100 Kč.
„Nejdůležitějším jídlem je pro Čechy oběd. Potvrdilo to 50,5 % respondentů. Pro zhruba třetinu to je snídaně a večeři považuje za nejdůležitější 15,5 % respondentů. Z průzkumu také vyplynulo, že 65 % Čechů obědvá i večeří pravidelně,“ říká Jan Matějů, CEO Dáme jídlo.
Nejvíce lidí (67 %) obědvá mezi 11. a 13. hodinou, a to nejčastěji doma (37,4 %) nebo si nosí oběd s sebou (30,1 %). Dále pak následují obědy ve firemní kantýně či školní jídelně. Teplý oběd má 6x až 7x v týdnu téměř polovina Čechů.
V drtivé většině obědváme nejčastěji jídla klasické české kuchyně (61 %), s odstupem pak lehkou kuchyni jako jsou saláty nebo fitness jídla (10 %), obložené pečivo a podobně (4 %) či jídla z rychlého občerstvení (5,5 %).
Večeřím vládne studená kuchyně
Téměř třetina Čechů večeří ještě před 17. hodinou. Nejčastěji pak večeříme mezi 17. a 18. hodinou (38 %). Více než polovina respondentů si připravuje večeři sama a 29 % se střídá s partnerem. Teplou večeři mají Češi nejčastěji 2x až 3x v týdnu.
Více než 30 % večeří studenou kuchyni zahrnující pečivo s oblohou, 28 % preferuje českou kuchyni a více než 16 % lehkou stravu zahrnující zejména saláty.
Kolik průměrně za jídlo utratíme?
Češi v průměru utratí za oběd 60 až 100 Kč (32 %), do 60 Kč utratí 27,5 % a 100 až 150 Kč vydá téměř 16 %. Za večeři je to pak 60 až 100 Kč (36 %), 100 až 150 Kč vydá téměř čtvrtina, do 60 Kč utratí 16 % a 150 až 200 Kč 13 %.
Co se týče analýzy ochoty zaplatit si za dovoz jídla, pak 76 % respondentů je ochotných za dovoz zaplatit. Alespoň jednou měsíčně si objednává dovoz jídla téměř 20 %.