reklama

Česko zná jméno svého reprezentanta na globální finále nejprestižnější barmanské soutěže světa

reklama

Ve čtvrtek 28. května večer se v prostorách pražského Buddha-Baru za hlasité podpory početného publika rozhodovalo o vítězi českého národního kola nejprestižnější barmanské soutěže světa – The Diageo Reserve World Class 2015. Klání, kterého se účastní tisíce barmanů z více než 55 zemí světa a barovými profesionály je považována za tu nejprestižnější, ale zároveň i nejnáročnější. Do českého finále tak po více než půlročních přípravách a kvalifikacích postoupilo do dvoudenního finále 14 barmanů. Ti reprezentovali 10 barů ze 3 měst v celkem 6 disciplínách. Vítěz však mohl být jen jeden. Tím se po super finálovém večeru stal Vítězslav Cirok z nedávno otevřeného pražského baru LʼFleur.

Tato unikátní světová soutěž si klade za cíl nejen podporu barových profesionálů v jejich rozvoji, ale také možnost představit veřejnosti nejrůznější formy umění mixologie, barové kultury a zejména upozornit na kvalitu koktejlu samotného. Ne každý si totiž uvědomuje, že ten skutečně nejkvalitnější koktejl lze namíchat pouze z těch nejlepších ingrediencí. Druhý ročník Diageo Reserve World Class Competition v České republice odstartoval už v listopadu loňského roku. Na pět desítek barmanů z dvaadvaceti barů v průběhu sedmi měsíců absolvovalo několik seminářů a workshopů a v návaznosti na ně vymýšleli soutěžní drinky, které prezentovali prostřednictvím sociálních sítí a ve svých barech. Více než půlroční příprava a kvalifikace na finálový den dokazuje náročnost a profesionalitu soutěže samotné. Zástupci společnosti Ultra Premium Brands, která u nás soutěž pořádá, pak na základě kvalifikačních kol vybrali 14 finalistů, kteří se ve finále utkali „naživo“. První soutěžní den hostil ve středu 27. května Bugsyʼs bar. Porota, v níž usedli vítězové globálních finále Diageo Reserve World Class Competition z uplynulých let, Španěl David Ríos a Aristotelis Papadopoulos z Řecka, hodnotila barmanskou techniku finalistů, jejich kreativitu a samozřejmě také chuť drinků, které jí v rámci dvou soutěžních disciplín předložili. Tou první byla Written Word Challenge, tedy příprava vlastního drinku inspirovaného knihou. V následující disciplíně byl hlavní hvězdou gin Tanqueray No. Ten a příprava Future Martini, tedy moderního twistu na tuto koktejlovou klasiku. Po těchto dvou disciplínách opustila soutěž první šestka soutěžících.

Všichni se bavili

Ve čtvrtek 28. května se veškeré dění přesunulo do Buddha-Baru. Ambasador soutěže Petr Kymla na úvod osm postupujících trochu zaskočil vloženou disciplínou – slepým testem tří vzorků vodky, ginu a rumu, které se měli pokusit identifikovat. Následovala další náročná zkouška – snoubení koktejlů s pokrmy. Šéfkuchař Buddha-Baru Lukáš Želechovský barmanům představil 6 druhů asijských tapas, soutěžící si dvě z nich vybrali a ke každému připravili jeden drink. Na vymyšlení receptur měli pouze hodinu, a tak kromě jejich chuťových buněk prošla prověrkou i schopnost improvizace. Tato fáze soutěže se stala osudnou pro další dva soutěžící. Po poslední disciplíně soutěžního odpoledne nazvané Zacapa Punch pak do večerního super finále postoupila je čtveřice účastníků. Ti se poprvé za podpory veřejnosti utkali v disciplíně Speed Challenge. A bylo se rozhodně na co dívat, neboť namíchat v časovém limitu 8 minut 8 různých drinků, a to s využitím odlišných barmanských technik a co nejpestřejší škály surovin, vyžaduje nejen rychlost, ale i strategii. Na nervozitu soutěžících navíc mohla mít vliv i skutečnost, že do poroty usedly další dvě barmanské osobnosti, a to loňští vítězové Diageo Reserve World Class Competition v České republice a na Slovensku Jarda Janoušek a Tony Velich. Jméno nového vítěze zaznělo krátce po jedenácté hodině. Na přelomu srpna a září pojede Českou republiku do Kapského Města reprezentovat Vítězslav Cirok z pražského baru LʼFleur. Zde se utká s barmany z 55 dalších zemí světa a jeho výkon v národním finále dává tušit, že se tam určitě neztratí.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama