Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem.
Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.
Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky
Kdo v životě aspoň jednou neochutnal palačinky, jako by nežil. Toto jednoduché jídlo vás uspokojí v kteroukoliv denní dobu. Můžete je snídat, obědvat, ale klidně i večeřet. Abychom dodali palačinkám vyšší výživovou hodnotu, obohatili jsme je o semínka plná vitaminů, minerálů a vlákniny. Více bílkovin kromě semínek zajistí také tvaroh. Nezbytnou součástí jsou jablka a mošt, tedy další várka vitaminů a příjemně svěží chuti. Celý pokrm nádherně provoní skořice.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
Palačinky
200 g hladké mouky
500 ml mléka
4 vejce
špetka soli
Náplň:
3 jablka
250 g tvarohu
200 ml jablečného moštu
1 hrst slunečnicových semínek
1 hrst dýňových semínek
5 kuliček nového koření
4 ks hřebíčku
1 lžička skořice mleté
2 lžíce másla
Postup:
- Jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřince a nakrájíme na tenké plátky.
- V rendlíku rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájená jablka, hřebíček, nové koření a skořici.
- Vše společně promícháme, zalijeme jablečným moštem a necháme to 4 minuty provařit.
- Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na suché pánvi.
- Tvaroh smícháme s 50 ml jablečného moštu.
- Veškeré suroviny na palačinky smícháme do hladkého těsta.
- Pánev potřeme troškou másla a nízkou teplotu opékáme palačinky.
- Hotové palačinky potřeme připraveným tvarohem, přidáme pečená jablka, překlopíme
a posypeme opraženými semínky.
Tip: Co vůbec nazýváme moštem?Ovocnou šťávu, která je vyrobenapřímým lisováním z ovoce, u nás nejčastěji z jablek. K jeho výrobě se většinou využívají směsi odrůd, často padavčat. Ovoce musí být kvalitní a samozřejmě bez známek hniloby nebo plísně.