Štrůdl, jednohubky s česnekovou pomazánkou, šunkové chlebíčky, bábovka… O svátcích si rádi dopřáváme tradice, avšak při vánočním či silvestrovském posezení s rodinou a přáteli si můžeme dovolit zahnat každoroční nudu originálními chutěmi. Vyzkoušejte některý z receptů s kaki Persimon Bouquet a oživte svou sváteční tabuli. Toto oranžové sladké ovoce s mnoha léčivými vlastnostmi právě teď najdete v obchodech. Využijte sezónu kaki a pusťte inspiraci na sváteční dny do své kuchyně.
Vánoční šátečky s kaki
Potřebujete:
250 g tuku na pečení
250 g tvarohu
290 g polohrubé mouky
2 ks kaki Persimon Bouquet
1 lžička mleté skořice
1/2 vanilkového cukru
1 bílek
200 g moučkového cukru
3 až 4 polévkové lžíce mléka
Příprava: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z tuku na pečení, tvarohu a mouky vypracujte těsto. Kaki nakrájejte nadrobno. Vložte do kastrůlku, přidejte skořici, vanilkový cukr a povařte doměkka. Nechte náplň vychladnout. Mezi tím vyválejte těsto a vykrajujte kolečka, která naplňte směsí z kaki. Kolečko přehnete a pomocí vidličky stlačte, tak aby z okrajů nic nevyteklo. Vzniklý šáteček jemně propíchnete nožem. Vše potřete rozšlehaným bílkem a dejte péct na 12 minut. Po vychladnutí potřete šátečky směsí cukru a mléka.
Kaki prosciutto
Potřebujete:
2 lžíce extra panenského olivového oleje
3 ks kaki Persimon Bouquet (nakrájené na osminy)
24 malých větviček rozmarýnu
24 velmi tenkých plátků šunky prosciutto
Příprava: Předehřejte troubu na 190 stupňů. Každý kus nakrájeného kaki pevně obalte prosciuttem. Opatrně propíchnete klínek větvičkami rozmarýnu. Použít můžete také grilovací jehlu. Položte na plech vyloženým pečícím papírem, potřete olivovým olejem a pečte 20 minut.
Galetka s kaki
Potřebujete:
20 g hnědého cukru
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 lžička citronové kůry
1 a půl čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
2 ks kaki Persimon Bouquet (nakrájené na plátky)
50 g pískového cukru
1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
220 g hladké mouky
100 g másla
3 lžíce mléka
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
sůl
strouhanka
Příprava: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vypracujte těsto smícháním mouky, cukru, másla, mléka, žloutku a soli. Vyválejte těsto do kruhu, posypte strouhankou a plátky kaki poklaďte do středu koláče. Nechte volné kraje tak, aby se daly přehnout přes ovoce. V misce smíchejte hnědý cukr, skořici, citronovou kůru a citrónovou šťávu. Touto směsí potřete kaki. Kraje galetky potřete rozšlehaným bílkem a nechte péct 20 až 25 minut.
Skořicové muffiny z kaki a jablka
Potřebujete:
210 g polohrubé mouky
70 g drcených ovesných vloček
60 g hnědého cukru
1 prášek na pečení
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky soli
1 vejce
110 ml vody
2 ks kaki Persimon Bouquet (oloupané a najemno nakrájené)
1 jablko (oloupané a jemně nakrájené)
2 lžíce másla
50 g hnědého cukru
1 lžíce mletá skořice
Příprava: Předehřejte troubu na 190 stupňů. V misce smíchejte mouku, vločky, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl a na chvíli odložte. Nakrájené kaki a jablko, přidejte spolu s máslem a vejcem do směsi s moukou, přilejte vodu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Těstem naplňte muffinový plech, každý košíček zhruba do dvou třetin. Smíchejte hnědý cukr a skořici a posypete směsí muffiny. Pečte asi 20 minut. Nechte v plechu po dobu 5 minut odpočinout, poté vyjměte a podávejte.
Smoothie z kaki a banánu
Potřebujete:
250 ml mandlového či jiného rostlinného mléka
2 ks kaki Persimon Bouquet
1 banán
1 lžička medu
1/2 lžičky skořice
Příprava: Všechny ingredience vložte do mixéru a rozšlehejte do hladkého smoothie.
Oranžové plody kaki nejenom skvěle chutnají, ale také pomáhají lidskému organizmu. Obsahují celou řadu vitamínů, minerálů, vlákninu, pomáhají snižovat cholesterol, posilují imunitní systém nebo zdravé zažívání. Toto „ovoce bohů“, jak mu přezdívali staří Řekové, je centrem pozornosti v receptech i samotné na talíři. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.