V Komunitním centru a zahradě Kotlaska v sobotu 8. září proběhla Poprázdninová sousedská slavnost s podtitulem „Víte, že máme komunitní lednici?“. Na akci se potkali obyvatelé Palmovky, pobavili se a poseděli u jednoho symbolického stolu. A nejen to – cílem bylo seznámit je s komunitní lednicí, která je v rámci projektu Samsung Bezezbytku na Kotlasce umístěna, a zábavnou formou Libeňáky informovat, jak sami mohou předejít plýtvání potravinami. Během celého odpoledne se proto kolem lednice organizovaly kurzy vaření ze zbytků či fermentování zeleniny. Lidé do lednice nosili v rámci akce i nevyužité balené potraviny z domova, které chtěli sdílet.
Jednou z možností, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří jich nemají dostatek, je jejich sdílení. Podpořit to je cílem projektu komunitních chladniček Samsung Bezezbytku, z nichž jedna je umístěna právě na Kotlasce.Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, či se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby.
A kdokoliv další si z lednice zase může vzít, co potřebuje nebo chce. Právě na popularizaci myšlenky komunitních lednic zábavnou formou a podporu omezení plýtvání potravinami byl zaměřen program celého sobotního odpoledne na Kotlasce.
Každoročně každý z nás vyhodí do koše kolem 80 kg jídla v hodnotě 20 tisíc korun. Velké množstvíjídla končí v kontejnerech jednoduše proto, že zbylo a Češi pro něj nenašli další využití.
„Právě proto jsme do programu zařadili zcela záměrně workshop vaření ze zbytků. Chtěli bychom, aby lidé nad vařením více přemýšleli a vyhazovali co nejméně potravin,“ říká Hana Kramlová, koordinátorka komunitní lednice na Kotlasce. „Během druhého workshopu jsme fermentovali zeleninu. Tímto procesem se významně prodlouží její trvanlivost a nemusíme ji tedy jíst všechnu najednou. A pokud se vám i po našich workshopech vytvoří v domácnosti přebytky, doneste je do komunitní lednice,“dodává Hana Kramlová.
Během odpoledne si lidé mohli také vyrobit sáček na svačinu s potiskem, zahrát ping pong, zúčastnit se soutěže zaměřené na omezení plýtvání nebo poslechnout koncert. Na závěr se promítal film „10 Miliard – co máte na talíři?“.
V rámci projektu Samsung Bezezbytku jsou v Praze rozmístěny již tři komunitní lednice,které by měly pomáhat snižovat množství vyhozených potravin v daných lokalitách. „Myšlence sdílení potravin věříme. Trápí nás ohromné množství vyhozených potravin a jejich nedostatek na druhé straně. Rádi bychom prostřednictvím komunitní lednice propojili lidi v nejbližším okolí. To, co jednomu přebývá, si jednoduše vezme ten, kdo to potřebuje,“ říká Zuzana Mravík Zelenická, zodpovědná za CSR projekty Samsungu v ČR a SR.
„Nesmírně si vážím nového projektu Samsung Bezezbytku, jelikož plýtvání potravinami považuji za velký problém naší společnosti. Cením si pojetí projektu, který nemá ,jen´ pomáhat potřebným, ale získává i edukační rozměr,“říká Radomír Nepil, místostarosta Prahy 8.
Komunitní lednici z projektu Samsung Bezezbytku najdou zájemci z řad dárců i uživatelů na adrese:
- Komunitní centrum a zahrada Kotlaska – Nad Kotlaskou I., 180 00 Praha 8
- Komunitní centrum Žižkov, Koněvova65a, Praha 3
- Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha 7 – kavárna „Obývák“
Do lednice lidé nosí jídlo, které bude dále někdo konzumovat, a právě proto existují určitá pravidla, na které dohlíží koordinátor lednice.„Do lednice se nesmí dávat nahnilé nebo zkažené potraviny. Všechno jídlo musí být před koncem uvedeného data spotřeby. Potraviny musí být v originálním balení. Výjimku tvoří například ovoce a zelenina,“ říká Veronika Doubnerová, manažerka projektu Samsung Bezezbytku.
Orientační seznam vhodných potravin pro komunitní lednice:
✓uzavřené, balené, originálně označené potraviny před datem spotřeby
✓čerstvé ovoce
✓čerstvá zelenina
✓čerstvé pečivo
✓neotevřené pasterizované mléko
✓jogurty
✓sýry
✓neotevřené ovocné šťávy, džusy
✓čerstvá vejce (viz datum spotřeby)
✓konzervované a neotevřené potraviny
Seznam vybraných nevhodných potravin pro komunitní lednice:
× vařené jídlo z domova nebo z jiného necertifikovaného zdroje
× nepasterizované mléko
× maso
× ryby (vyjma konzervovaných ryb)
× alkohol, či potraviny, které jej obsahují