reklama

Letní grilovací speciál – snoubení vepřového s vínem

reklama

V tomto díle o grilování se budeme věnovat vepřovému masu. Obecně je vepřové maso asi nejčastějším masem, které se při grilování používá. Zejména vepřová krkovička a „královna grilování“ – vepřová panenka. Samozřejmě můžeme grilovat i jemný bůček, vepřová žebírka nebo karé.

Aby však chuť masa vynikla, jsou důležité dvě věci.  Za prvé, je důležité maso dobře marinovat a okořenit a za druhé je velmi důležité, co k masu budeme pít. A o tom dnes bude náš článek. O marinádách a o vínech, která jsou k jednotlivým receptům vhodná.

Vepřová krkovička

Na gril je vhodná, když je nakrájená na plátky o váze cca 150 – 200g. Při grilování musí být pěkně opečená z venku, ale uvnitř musí zůstat šťavnatá. Marinád se k ní hodí opravdu mnoho a my jsme vybrali tuto. Do olivového oleje utřete stroužku česneku, přidejte trošku worcesteru, čerstvý tymián, sůl a čerstvě umletý pepř. Přidejte zrnka hořčice a trošku čerstvého zázvoru. Takto připraveným olejem několikrát po sobě potřete plátky krkovičky a nechte alespoň 12 hodin marinovat. Maso do sebe natáhne všechny chutě a na grilu se vám bude dobře grilovat. K takto připravené krkovici doporučujeme následující vína:

K tučnějšímu masu se skvěle hodí oranžová vína. Pro tento recept bychom doporučili Mtsvane Qvevri. Je to spíše jemnější oranžové víno, které nechá vyniknout všechny chutě masa.

V případě, že dáváte přednost červenému vínu, doporučujeme volit lehčí červené s jemnou tříslovinou. Mezi taková vína patří například Saperavi nebo Alexandrouli.

Vepřová panenka

„Královna grilování“. Dá se dělat na plátky nebo i v celku, záleží na náladě a počtu hostů. Vzhledem ke struktuře a výjimečnosti masa, vepřová panenka nepotřebuje nutně marinovat, ale pokud jste se rozhodli, že jí budete přeci jen marinovat, navrhujeme tuto přípravu.

Panenku odblaníme a nakrájíme na asi 4 cm kousky. Osolíme a opepříme. Do olivového oleje přidáme snítky čerstvého rozmarýnu, jemné plátky česneku a trošku brandy nebo whisky – dle chuti. Dodá masu výbornou chuť. Plátky masa přelijeme marinádou a necháme alespoň 6 hodin marinovat. Poté můžeme grilovat. Ideálním vínem k takovéto vepřové panence jsou:

Pokud máte v horkém dni chuť na bílé víno, pak určitě sáhněte po suchém bílém Rkatsiteli, které masu dodá skvělou kyselinu a kořenitost. Jestliže chcete vsadit raději na klasiku v podobě červeného vína, pak určitě neuděláte chybu s polosuchým Pirosmani nebo polosladkým Alazani Valley. Vyšší zbytkový cukr a tóny lesních plodů přidají marmeládový nádech celého pokrmu.

Vepřová žebra 

Kupte u řezníka masitá žebra. Někdy také baby ribs. Musí být opravdu masitá, jinak výsledek nebude nic moc. Masa bude málo a může se stát, že bude i přesušené.

Na dobrá masitá žebra jsme si pro vás připravili tuto marinádu. Do olivového oleje přidejte utřený česnek, několik stroužků, strouhaný čerstvý zázvor, sůl, bílý pepř, sójovou omáčku a uzenou papriku a dvě hvězdičky badyánu. Směs dobře promíchejte a pořádně s ním žebra potřete. Ať je na nich opravdu silná vrstva marinády. Takto potřená žebra zabalte do alobalu a nechte v chladu marinovat v alobalu 24 hodin. Poté žebra v alobalu vezměte a dejte na gril, přikryjte. Maso v alobalu obracejte, ať se pořádně propeče. Po 2-3 hodinách by maso mělo být měkké, a mělo by už skoro odpadávat od kosti. Vyjměte ho z alobalu a dejte na otevřený gril, aby se udělala kůrčička. Doporučujeme následující víno:

Suché červené Kvareli svoji elegantní tříslovinou podtrhne zážitek z této grilovací klasiky. Příznivci sladších vín mohou sáhnout po polosuchém Gagelani s tóny badyánu a hřebíčku, který se bude doplňovat s marinádou. Alternativou pro horké letní grilování může být i růžový Cabernet Savignon, pak ale doporučujeme víno řádně vychladit.

Vepřový bůček

Ideální na gril jsou plátky bůčku o tloušťce cca 1-2cm. Maso se dobře propeče a nebude tuhé. Je však potřeba ho dobře naložit. Do olivového oleje přidejte chilli /pozor, záleží, jak moc ostré maso chcete/, trošku medu, trošku citronové šťávy, sůl a čerstvě namletý pepř. Plátky bůčku potřete několikrát marinádou a nechte v chladu marinovat přes noc. K takovémuto bůčku z grilu se nejlépe hodí suché červené Mukuzani s tóny pepře a tabáku a intenzivní tříslovinou. A stejně tak dobrou službu vykoná Saperavi Cabernet.

Pokud si budete chtít objednat některá z doporučených vín k danému receptu, uveďte při objednávce kód JOGRILOVANI a dostane na objednávku 20-ti procentní slevu.

Krásné léto a nádherné grilování!

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama