Melouny jsou sezónní pochoutka, kterou miluje snad každý. Ty značky Bouquet jsou vždy sladké a šťavnaté. Navíc nemají žádné pecky. A ještě jsou tak zdravé. Obsahují vitamín A, C, B6, draslík, lykopen a další. Jsou tvořeny z více než 90 % vodou a neobsahují žádné tuky ani cholesterol. A v létě příjemně ochladí organismus.
Melouny v České republice nejsou typickou surovinou, která by se používala při vaření. A to je velká škoda. Zkuste si následující recepty, kde meloun figuruje, připravit. Některé kombinace jsou odvážnější, ale uvidíte, že se krásně doplňují. Přizvěte k tomu i své přátele, ať ochutnají celé melounové menu! Sladký meloun Bouquet se skvěle doplňuje s parmskou šunkou. Využijte toho při přípravě jednoduchého předkrmu. Z melounu odkrojte slupku, pokrájejte ho na klínky a každý kousek melounu obtočte tenkým plátkem šunky. Před podáváním posypte čerstvě namletým pepřem, ozdobte hoblinkami parmazánu a lístky rukoly. Hned poté můžete podávat polévku. Ale ne jen tak ledajakou. Typické španělské gazpacho, které se podává studené, možná znáte. Vyzkoušejte i jeho melounovou verzi.
Na melounové gazpacho si nachystejte:
3 rajčata
350 g melounu
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
cukr podle chuti
1/2 malé dýně
1/2 okurky
bazalku
1 polévkovou lžíci hořčice
2 lžičky sherry octa
sůl
krevety (nemusí být)
U polévky začněte osmahnutím česneku na pánvi. K tomu přidejte rozčtvrcená rajčata a bazalku. Směs odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Potom nechte 10 minut odpočívat. Na závěr vše rozmixujte a dochuťte solí. Pokud máte rádi krevety, uvařte je, zchlaďte a nezapomeňte na ně při servírování. Po polévce už může následovat hlavní chod. I do toho se dá meloun zakomponovat tak, aby podpořil a doplnil chutě ostatních surovin – např. kachních stehen. Na tento neobvyklý, ale vyzkoušený recept,
Budete potřebovat:
2 kachní stehna
2 lžíce medu
1 lžíci sójové omáčky
oregano
20 vykrájených kuliček z bezpeckového melounu
Na nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažte na středním ohni kachní stehna. Nejdříve ze strany s kůží, asi 6 minut. Potom další zhruba 4 minuty z druhé strany. Během smažení a před otáčením nezapomínejte slévat pryč tuk, který stehna pouštějí. Jedině tak dosáhnete křupavé kůžičky. Potom přidejte med a sójovou omáčku. Melounové kuličky na pánvi osmahněte asi minutu. Až vypnete plamen, nechte je ještě odpočinout, aby stehna a meloun zkaramelizovaly v teple pánve. Na talíři potom dozdobte čerstvým oreganem.
Jedním z dezertů, který chutná snad opravdu každému, je cheesecake. Tak proč nevyzkoušet jeho melounovou variantu? Příprava je jednoduchá, jen je ideální začít den předem, aby se vám přes noc hezky rozležel v lednici.
Do korpusu patří:
100 g rozpuštěného másla
50 g mletých mandlí
350 g máslových sušenek
Náplň obsahuje:
250 g polotučného tvarohu
250 g zakysané smetany
140 g moučkového nebo třtinového cukru
250 ml smetany ke
šlehání 33 %
želatinový ztužovač
100 ml melounové šťávy
Na ozdobu si připravte:
bezpeckový meloun
dortovou želatinu
Pokud jste už cheesecake někdy dělali, víte, že začnete rozdrcením sušenek. Můžete to udělat v mikrotenovém sáčku rukou, válečkem nebo paličkou na maso. Rozdrcené sušenky promíchejte s máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem a naplňte směsí. Tu do formy důkladně vmačkejte a dejte ji chladit do lednice. A teď máte akorát čas, připravit si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému. Do toho přimíchejte želatinový ztužovač, který jste si připravili podle návodu (jen místo vody použijte melounovou šťávu). Touto náplní potřete sušenkový základ a vraťte zpět do lednice. Na ozdobu si připravte želatinu podle návodu. Na dort naskládejte kuličky z melounu. Následně zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout v ledničce.
A na závěr to nejjednodušší – čerstvá melounová limonáda. Je výborná a její příprava je snadná a rychlá, takže je to určitě horký kandidát na nejoblíbenější letní drink.
Budete potřebovat jenom:
4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu
1/4 hrnku třtinového cukru
1,5 l studené vody, může být i perlivá
Meloun s cukrem rozmixujte v mixéru. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. To je celé. Díky tomu, že jsou melouny bezpeckové, nemusíte mít při mixování strach z peciček. Limonádu servírujte s ledem.