Naše klouby jsou tím, co nás udržuje v pohybu a umožňuje nám aktivní životní styl. S přibývajícím věkem jsou však kloubní chrupavky stále více zatěžovány a dochází k jejich opotřebování – klouby následně ztrácejí svou přirozenou pružnost a začnou se o slovo hlásit bolestí. Co dělat, abychom svůj pohybový aparát udrželi co nejdéle v kondici?
Pohybový aparát je složitý komplexní systém. Měli bychom mu tedy věnovat i kompletní péči a nečekat, až se dostaví první problémy. Na prevenci je dobré myslet už od mládí, nejpozději začátkem středního věku. Inspirujte se pěti kroky, s kterými dáte kloubům zelenou.
- Hýbejte se
Pravidelný pohyb má prokázaný příznivý vliv na klouby. Samozřejmě ale platí, že nic se nesmí přehánět – nárazové zatížení, jako např. při squashi, tenisu či volejbalu, zvyšuje riziko opotřebení chrupavky. Přiměřená aktivní zátěž ale naopak pomáhá udržet normální metabolismus a funkci kloubních chrupavek. Mezi nejčastěji doporučované tělesné aktivity patří jízda na kole, plavání, cvičení ve vodě a jak jinak: chůze.
V případě, že vás zastihne bolest nebo ztuhlost kloubů, začnete se pravděpodobně fyzické aktivitě vyhýbat. Nezapomeňte ale, že pravidelný pohyb zajišťuje přirozené promazávání a výživu kloubů, udržuje svaly kolem nich silné a tím je chrání při nadměrné zátěži. Nepřestávejte se tedy přiměřeně hýbat ani tehdy, když klouby bolí nebo jste po úraze.
- Kila dolů
Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost. Každé kilo navíc zbytečně zatěžuje nejen vaše klouby, ale i celý organismus. Snížením hmotnosti už o 5 kg prospějete svému zdraví. Je přece rozdíl, jestli na sobě nosíte pětikilové závaží, nebo ne. Pokud máte nadváhu nebo trpíte obezitou, snižujte svou hmotnost pod dohledem lékaře.
- Jezte pestrou stravu
Dopřejte si vyváženou stravu obsahující dostatek minerálů, vitaminů a kvalitních bílkovin – základní stavební kameny kostí, svalů, chrupavek i pojivové tkáně. Kloubům prospívají zejména nenasycené mastné kyseliny (Omega 3), vápník, magnesium a stopové prvky jako mangan, měď a vitamin C. Do svého jídelníčku zařaďte potraviny, které tyto látky obsahují. Hořčík je důležitý pro vstřebávání vápníku, fosforu, sodíku, draslíku a vitaminu C.
Ve velkém množství ho obsahují banány, ořechy, mandle nebo celozrnné pečivo. Vitamin C má antioxidační a regenerační vlastnosti, podporuje imunitu, buněčný metabolismus a přispívá ke správné tvorbě kolagenu. Velké množství tohoto vitaminu najdete v černém rybízu, šípcích, jahodách, kiwi, paprikách či brokolici. Nezapomínejte také vypít dostatečné množství tekutin, minimálně 2 litry denně.
- Dopřejte kloubům výživu
Vsaďte na správně vybranou kvalitní a kompletní kloubní výživu, která dodá vašim svalům a kloubům potřebné látky. Jestliže už obtíže s klouby občas zaznamenáváte, dopřejte jim intenzivnější kloubní výživu, která obsahuje základní stavební složky kloubní chrupavky a pojivových tkání: glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a kolagen typu II (např. doplněk stravy Proenzi Intensive).
Při akutní bolesti – ať už následkem poranění, nebo opotřebení – zvolte cílené a šetrné analgetikum přímo určené pro bolest kloubů, šlach a svalů. A že se vaše klouby ještě neozývají? Otočte to ve svůj prospěch a začněte o ně pečovat včas se základní kloubní výživou (např. doplněk stravy Proenzi 3 Plus), která o ně pomůže pečovat v předstihu. A nezapomeňte, ani kloubní výživa nebude fungovat, pokud ji nebudete užívat dlouhodobě a v takovém množství, jaké je doporučeno.
- Buďte k sobě pozorní
Snažte se předcházet i drobným zraněním svalů a kloubů. Pokud už k nějakému úrazu dojde, zvolte vhodnou léčbu na míru vašim obtížím. Na trhu jsou k dostání léčivé přípravky, které zajistí přesně cílenou léčbu bolesti pohybového aparátu, nebo gely k lokální aplikaci, které jsou vhodné při poranění měkkých tkání.
Pokud vás trápí artróza kolene a s ní spojené pocity ztuhlosti a bolesti, vsaďte na léčivé přípravky, které vám od těchto příznaků uleví a zpomalí další postup artrózy. V každém případě by součástí léčby měla být i rehabilitace či fyzioterapie, stejně jako adekvátní dlouhodobá a kompletní kloubní výživa.