Ať už uvažujete o omezení mléčných výrobků z vašeho jídelníčku z jakéhokoli důvodu, vězte, že pak budete v dobré společnosti. I pro vás teď nakladatelství Synergie Publishing připravilo další knižní kuchařskou novinku Vaříme bez mléka. Ta je určená nejen těm, kteří mají na alergii na laktózu nebo špatně snášejí mléko či mléčné produkty, ale i všem ostatním, kteří rádi vaří a zkoušejí nové recepty. Kniha autorky Ashley Adams vychází v řadě věnované zdravým trendům ve stravování, kde nový titul doplňuje kuchařku bezlepkovou, veganskou, jablečnou i publikace věnované raw-food neboli živé stravě.
Omezit nebo úplně vynechat ze stravy mléko má dost dobré důvody. Dle odhadů trpí v určité míře intolerancí laktózy jen v České republice přibližně 15 až 20 % populace. Ukázalo se také, že v průběhu stárnutí naše tělo přestává vytvářet enzymy potřebné k trávení mléka. Konzumace stravy bohaté na mléčné výrobky tak může s postupujícím věkem přispět k rozvoji nejrůznějších potíží, včetně syndromu dráždivého tračníku, alergií, zhoršení pleti a dalších zažívacích problémů. Výzkumy poukazují i na spojení mezi mléčným proteinem a rozvojem nemocí, jako je rakovina a autoimunitní onemocnění. Už proto je nahlédnutí do kuchařky Vaříme bez mléka užitečné: její recepty navíc pomůžou obohatit dny všední i nevšední.
100 receptů pro každý den
Kuchařka nabízí celkem 100 lahodných receptů, které používají v současnosti oblíbené rostlinné alternativy klasického mléka, a to včetně mandlového, rýžového, konopného, sójového a kokosového mléka. Dozvíte se i to, jak si vyrobit rostlinné máslo a sýr. Už po prvním prolistování nejspíš dostanete chuť na veganský cheesecake, karamelové nanuky či grilovaný grapefruit s medovým kokosovým jogurtem. Naučíte se péct banánový chléb, vyrobit sójový jogurt, domácí zmrzlinu a spoustu dalších laskomin, které budou chutnat dospělým i dětem. Život bez mléka totiž neznamená pouze omezení, ale představuje svobodu dopřát si jiné zdravé a chutné potraviny, které rozproudí vaši kulinářskou představivost. Spolu s autorkou Ashley Adams najdete v knize nové potraviny, které napomohou zdraví i vitalitě. „Mnoho inspirací pro recepty v této knize pochází z nezápadních kuchyní, jakkoli recepty samy jsou západní svojí chutí a prezentací. Fermentované sójové výrobky inspirovaly mnoho z mých sýrových náhražek, jako je třeba modrý sýr z kešu. A agarové vločky – vyrobené z mořských řas – jsou zas mou nejlepší přítelkyní, když vyrábím tvrdé veganské sýry, třeba ten domácí oříškový. Pokud máte to štěstí a bydlíte blízko asijské tržnice, vydejte se tam a objevujte. Nechte se vést svými smysly a užívejte si,“ radí autorka, která vaří bez mléka už více než 13 let.
Je to snadné
Vařit a stravovat se bez mléka přitom nemusí být přehnaně komplikované. Znamená to najít alternativní recepty svých oblíbených jídel, objevovat zdravější cesty, jak pokrmům dodat na vydatnosti a docílit jejich krémovité konzistence. V kuchařce Vaříme bez mléka proto najdete chutné bezmléčné recepty na jídla, kterých se třeba nechcete vzdát: například na makaróny se sýrem nebo lahůdkovou pizzu. A dozvíte se i to, jak vápník v těle doplnit jinými, výživově stejně hodnotnými a chuťově zajímavějšími potravinami než je právě mléko. Vaříme bez mléka, Ashley Adams. Z anglického originálu The Dairy-Free Kitchen přeložila Lenka Marie Čapková. 192 stran, cena 399,- Kč. Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.