Radost z jídla, radost ze života. Tak by se dala shrnout knižní novinka Živá kuchyně, cesta ke zdraví. Novodobá bible o jídelníčku z čerstvých, vařením nezkažených potravin rostlinného původu konečně vychází i v Česku. Kuchařka plná gurmánských receptů a tipů, jak z našeho těla vyhnat nemoci a přebytečné kilogramy, obsahuje také užitečné rady, jak živé produkty a bylinky nakupovat, skladovat, správně krájet i pěstovat.
Netradiční a inspirující kuchařka americké autorky Judity Wignall ukazuje trend, který si už oblíbili mnozí sportovci a celebrity. Ti místo vařených a nutričně málo bohatých jídel najeli na „živou stravu“. Tzv. „raw food“ dnes vyznává například tenistka Venus Williams, herečky Demi Moore či Uma Thurman, hudební hvězdy Beyoncé a Sting, syrová strava vzkřísila dokonce i neduhy prolezlého rockera Ozzyho Osbournea. U nás na ni nedá dopustit třeba modelka Helena Houdová, která se k živé kuchyni se dostala jako vegetariánka. Ti všichni společně s autorkou knihy našli díky změně jídelníčku cestu, jak se detoxikovat, zdravě zhubnout, vyčistit si pleť, zlepšit vlasy a kromě nové životní energie najít i novou duševní pohodu. Všichni se zároveň shodují, že živá strava není žádná „další zázračná dieta“ ale životní styl, kteří znali naši předci už dávno. Díky němu se tělo zbavuje škodlivin a mnohem lépe vzdoruje stresu a nemocem, které na nás v dnešní civilizaci číhají. A výsledky se dostavují velice rychle – jíst živou stravu je zkrátka účinný způsob, jak zářit zdravím a vitalitou.
Snadná příprava
Kuchařka Živá kuchyně, cesta ke zdraví nabízí zcela nový pohled na vaření: suroviny se tu pouze mírně zahřívají (nebo mrazí), takže v nich zůstávají enzymy, vitamíny a minerály, které se jinak tepelnou úpravou ztrácejí. Nechybí jednoduché recepty, které skvěle nastartují metabolismus a přitom lahodí oku i chuti: chytře namixované koktejly, lehké snídaně nebo báječné ořechové sýry zvládne i začátečník. Menu je široké a inspiruje – od rychlých zákusků, k jejichž přípravě potřebujete jen kuchyňský nůž a pár minut, až po důmyslnější pochoutky (neodolatelně vypadá třeba zelená energetická polévka, samosa taštičky s kokosem a karí nebo vegetariánské chilli). Velmi příjemným a uživatelsky pohodlným bonusem jsou tu fotonávody s praktickými radami a kroky, jak při přípravě jídel postupovat. České vydání doplňuje seznam i u nás dostupné literatury, a také praktický výčet obchodů a pěstitelů, které už i v Česku živé potraviny nabízejí.